Καρκίνος του δέρματος: όλοι σχεδόν ξεχνούν να ελέγξουν αυτά τα 10 σημεία

5. Τα χέρια σας

Αν και βλέπετε και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας καθημερινά, καλό θα ήταν να τα ελέγχατε καλά μια φορά το μήνα. Αφαιρέστε το μανό (αν φοράτε) και ελέγξτε τα νύχια σας για μαύρα σημάδια. Παράξενες και ασυνήθιστες πληγές δίπλα από τα νύχια σας επίσης μπορεί να δείχνουν κάποιο μελάνωμα.

6. Κάτω από τα στήθη σας

Ένα από τα μέρη που δεν δίνουμε πολύ σημασία είναι κάτω από το στήθος. Εκεί μπορεί να βρείτε ελιές και μωβ σημάδια. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά τα σημάδια κρατώντας έναν καθρέφτη. Αν παρατηρήσετε ύποπτα σημάδια καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

7. Το κρανίο σας

Είναι δύσκολο να ελέγξετε το δικό σας κρανίο, επομένως μπορείτε να ζητήσετε από τον σύντροφο σας, ένα μέλος της οικογένειας σας, τον κομμωτή ή ένα φίλο σας να το κάνει. Ενδέχεται να υπάρχουν ύποπτες ελιές ή σημάδια στο πάνω μέρος του κεφαλιού σας και αυτό να υποδηλώνει καρκίνο του δέρματος.

8. Πατούσες

Ένα ακόμα μέρος το οποίο δεν κοιτάτε κάθε μέρα: οι πατούσες σας. Αν και δεν είναι συνηθισμένο, ενδέχεται να υπάρχει ένα μελάνωμα στις πατούσες σας. Ένα εξόγκωμα ή ένα παράξενο σημάδι – το οποίο αποχρωματίζεται, αιμορραγεί ή προκαλεί φαγούρα – μπορεί να είναι σημάδι για καρκίνο του δέρματος.

9. Το τατουάζ σας

Έχετε τατουάζ; Ελέγξτε για αλλαγές κάθε μήνα. Ένα παράξενο εξόγκωμα ή σημάδι μπορεί να παραμείνει κρυφό από το τατουάζ σας και να μην το παρατηρήσετε εύκολα. Το να έχετε αρκετά τατουάζ στο δέρμα σας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος σε αυτά τα σημεία.

10. Ελέγξτε το εσωτερικό του στόματος σας

Ξαπλώστε μια φορά το μήνα και ανοίξτε το στόμα σας. Κρατήστε ένα καθρέφτη και ελέγξτε τον ουρανίσκο, την γλώσσα και το εσωτερικό των μάγουλων σας. Βλέπετε έντομα σκούρα σημάδια; Μήπως υπάρχει έλκος που δεν έχουν θεραπευτεί ακόμα και μετά από τρεις εβδομάδες; Αν ναι, τότε αυτό ίσως υποδηλώνει την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που καπνίζουν συχνά μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε κάτι τέτοιο.

Σελίδα 2 από 2

Θέλετε να αποθηκεύσετε αυτό το άρθρο για αργότερα; Κάντε το Pin στο Pinterest.

Πηγή: The Healthy | Εικόνα: Unsplash