Σημαντική προειδοποίηση: φάρμακο για την αρτηριακή πίεση ανακαλείται λόγω καρκινογόνου παράγοντα

bloeddrukmedicijnen

Η καρκινογόνος Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη έχει βρεθεί σε ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Μια σημαντική προειδοποίηση για τους χρήστες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση: η ουσία Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη -γνωστή και ως NDMA- έχει βρεθεί σε ορισμένα από τα φάρμακα, η οποία μπορεί να είναι καρκινογόνος. Για το λόγο αυτό, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ανακαλούνται με άμεση ισχύ.

Πρόκειται για τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που περιέχουν βαλσαρτάνη από τον Ιούλιο του 2018.

NDMA

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που περιέχουν το δραστικό συστατικό βαλσαρτάνη αποσύρονται αμέσως και ανακαλούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα είναι μολυσμένα με NDMA, ανέφερε η ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή Radar. Η Επιθεώρηση Υγείας και Νεολαίας αναφέρει ότι αυτή η δυνητικά καρκινογόνος ουσία εισήλθε στο φάρμακο κατά τη διαδικασία παρασκευής στην Κίνα.

Όλη η Ευρώπη

Δεν είναι μόνο τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση με βαλσαρτάνη στις Κάτω Χώρες μολυσμένα με την τοξική ουσία, αλλά η ανάκληση ισχύει σήμερα για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Υγείας και Νεολαίας, επηρεάζονται μόνο τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση με βαλσαρτάνη που παρασκευάζονται σε ένα κινεζικό εργοστάσιο. Το φάρμακο συνταγογραφείται σε άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή και λαμβάνεται επίσης από ασθενείς που έχουν πρόσφατα υποστεί καρδιακή προσβολή.

Κίνδυνος καρκίνου

Παίρνετε αυτό το φάρμακο; Εάν ναι, επικοινωνήστε με τον παθολόγο σας ή το φαρμακείο σας. Μπορείτε να πάρετε από το φαρμακείο ένα άλλο φάρμακο για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Προειδοποίηση: μην σταματήσετε απλώς να παίρνετε το φάρμακο, αλλά πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για μια εναλλακτική λύση! Παρεμπιπτόντως, ο κίνδυνος καρκίνου είναι αρκετά χαμηλός. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι η πιθανότητα αυτή είναι παρόμοια με τον επιπλέον κίνδυνο καρκίνου όταν κάποιος απολαμβάνει τακτικά ένα κομμάτι ψητό κρέας.

Πηγή: Radar | Εικόνα: Pixabay